ПЕРУЩИЦА - ГРАДСКИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

- Секция География

ПЕРУЩИЦА - ГРАДСКИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙПерущица е променила коренно своя облик. По правите улици се редят една след друга нови къщи. Разширен е и градският площад, на който се извисява представителната сграда на Дома на културата. Срещу него е новопостроената сграда на Градския исторически музей - едноетажна постройка със съвременна архитектура, облицована с мрамор. В непосредствена близост до музея е реставрираното класно училище на Перущица от 1850 г., в което сега е уредена градската художествена сбирка.

В Градския исторически музей е открита нова експозиция. В нея се пазят много лични вещи, оръжия и документи, свързани с историческото минало, революционната дейност и героичните борби на перущенци. Особено вълнуват оригиналната въстаническа униформа от 1876 г., пушката на Спас Гинов, картината "Защитата на Перущица" от художника Д. Добрев, личните вещи и партизанското оръжие.Музеен обект - част от Градския исторически музей, е историческата църква "Св. Архангели Гавраил и Михаил", която се намира на площада. Църквата е запазила спомена от героизма и кървавата трагедия от времето на Априлското въстание 1876 г. Строена е от брациговски майстори през 1847 - 1848 г.Будното и свободолюбиво население на Перущица се включва активно в революционните борби за национално освобождение.

През 1869 г. Васил Левски основава един от първите тайни революционни комитети. За председател е избран учителят Петър Бонев Тошев, близък другар на Апостола. На 23 април 1876 г. църковните камбани известяват обявяването на въстанието и призовават перущенци на борба срещу вековния поробител. Въстаниците под ръководството на Петър Тошев водят героични сражения срещу многобройния башибозук и отстъпват къща по къща. Последните боеве след десетдневни сражения се водят около църквата "Св. Архангели Гавраил и Михаил", зад яките стени на която се укриват жените, децата и старците. Въпреки героичната защита озверелите орди на башибозука, подкрепени и от редовна войска, нахлуват в църквата и под острите им ятагани падат десетки жертви.

В последните минути на тази величава борба членът на революционния комитет Спас Гинов, за да защити революционната си чест и своето семейство, убива жена си, петте си деца и накрая себе си. Неговият пример последват Кочо Честименски, Иван Хаджитилев, Гочо Мишев и др. Двадесет и двама перущенски революционери избират за себе си и за своите семейства тази героична и величава смърт.Сега църквата е запазена във вида, който е имала някога по време на въстанието. В каменен саркофаг се съхраняват костите на революционерите. На източната стена на голяма мраморна плоча са написани имената на загиналите, а близо до саркофага е поставена скулптурната група "Кочо".Революционните традиции на Перущица продължават и след Априлската епопея.

През септември 1923 г. перущенци под ръководството на партийната организация установяват за няколко дни работническо-селска власт.Във въоръжената съпротива през 1941 - 1944 г. Перущица дава 16 партизани, които поемат трудния път на борбата.Допълнителни обекти;Червената църква (V-VI в.). Запазени са руини от стени. Намира се на около 1 км северно от Перущица. X. Върховръх. На около 12 км в Родопите са намира х. Върховръх. Със своите 200 легла тя е една от най-големите хижи у нас. До нея се отива с автобус до с. Скобелево, а оттам - пеша за 4 ч.


Коментирай свободно: