Архитектът на Съвременен Китай

- Секция История

Мао ДзедунМао Дзедун е роден през 1893 г. в китайската провинция Хунан. Бащата на Мао е беден селянин, но забогатява като фермер и търговец на зърно. Мао е можел да получи ограничено образование. За това на 13 г. напуска училище и започва да работи във фермата на баща си. По- късно бяга в провинциалната столица, за да ходи на училище, и там се запознава с нови идеи от китайски и западни мислители.

По време на Китайската революция ( 1911- 1912 ) Мао служи за кратко в армията. Това въстание събаря господството на династията Манчу и превръща Китай в република. Следват много години борба между различните групи, които искат да управляват Китай. Това време е познато като “военен период “.

След войната Мао продължава учението си и завършва университета в Пекин, където работи в библиотеката. После взима участие в “Движението от 4 май” през 1919 г..С него е поставено началото на китайския комунизъм. По време на комунизма собствеността е притежание на държавата или обществото и всички граждани трябвало да се ползват от националното богатство.

През двайсетте години на XX век Мао допринася за създаването на Китайската комунистическа партия (ККП ). Оглавява комунистически бунтове сред селяните в провинцията. ККП се отцепва от Националистическата партия. Националистите смятат, че китайците трябва сами да решават бъдещето си, но се противопоставят на комунизма. Червената армия, военната групировка на Мао, започва борба срещу тях и в края двайсетте г. на XX век набира мощ.

Най- сетне през 1949 г. Мао разпростира влиянието си над цялата страна и става председател на Китайската народна република. Макар животът на мнозина бедни хора да се подобрява под управлението на Мао, редица други страдат и умират в резултат на опитите му за прокарване на различни безсмислени реформи. Той умира на 9 септември 1976 година. 

 


Коментирай свободно: